Subscribe to our free fortnightly newsletter and stay ahead with the latest news in edtech

Follow the sun

Bogle Architects design international school in Vietnam

Posted by Stephanie Broad | February 03, 2016 | International

The International School Ho Chi Minh City (ISHCMC) is a new secondary school designed by Bogle Architects, providing teaching facilities for over 900 students, with an internationally renowned education programme.

The 1.15-hectare site, located adjacent to the River Saigon, stands amongst a varied townscape of traditional residential units and new 25-storey residential blocks.

The school building will provide over 25,000 square metres (sqm) of accommodation. The design is notable for its clarity - all the main facilities are arranged along an internal central spine or ‘high street’. Each zone is located in order to optimise environmental conditions. The main teaching zone is situated to the east of the spine, with classrooms arranged in groups around pocket light wells, allowing daylight to enter from the north and south facades in direct response to the sun’s high trajectory throughout the year.

Pocket gardens sit at the base of the light wells on the lower levels, and bring greenery into the building to enhance the students’ wellbeing.

Large classrooms for specialist subjects, such as science, art and technology, are located at the spine’s northern and southern extremities. In between these satellite classrooms, larger spaces contain the dining room, gymnasium, swimming pool, theatre, library and innovation centre. 

To maximise the potential of the site, the roof is crowned with a football pitch and surrounded by a sculptural steel fence.

The western façade of the building faces the river, and is shaded by a 100-metre long louvred screen. The louvres are arranged in sections that straddle each floor. The entire building is elevated to provide natural ventilation to the ground floor where the students can dine outside and make use of an open-air swimming pool.

Drop-off and collection zones are also located at ground level along with bus stops and car parking spaces.

The design’s open central plaza emphasises the school’s core values of collaboration and connectivity. 

Project architect, Luigi Simione, said: 'The building has been designed in direct relation to the sun's path: north/south windows allow in natural light, west-facing louvred screens reduce heat gain, and roof gardens provide insulation.'

Subscribe to our free fortnightly newsletter and stay ahead with the latest news in edtech

Related stories

Bond Bryan named as a finalist at architecture awards

The importance of hands-on learning in education

Philanthropy's role in building international schools

Market place - view all


Our positioning in the services industry is original and unique. It...


Vivark is a Social Enterprise based in the North West. Our expert ...


Interface is a global leader in the design and manufacture of susta...